Kako je teklo 30. kuransko natjecanje u Zagrebu

Kur’anska natjecanja u Zagrebu organiziraju se još od 1988. godine povodom svečanog otvorenja Zagrebačke džamije 6.9.1987. godine. Sjećam se kada sam imao sedam godina i kada sam sa rahmetli djedom Huseinom se uputio iz Skucanog Vakufa (Sanski Most) za Zagreb na otvorenje ove džamije. Sjećam se kako smo okolo nje hodali i čudili se njenoj veličini, bjelini, njenoj otvorenosti. Tada nisam shvaćao njen značaj, ali mi je kao dječaku bilo uvijek lijepo je se sjećati i kada bih je vidio na stranicama Ilmihala ponosio sam se jer sam mogao reći da sam bio u toj džamiji i na njenom otvorenju, a danas se zahvaljujem mome rahmetli djedu Huseinu koji je imao strpljenja i volje da me dovede do ove ljepotice, neka mu se Allah smiluje i obraduje džennetskim baščama, jer je i on mene ovim djelom obradovao. Sjećam se kako su žene iz mog sela odlazile 1988., 1989. i 1990. godine na ova natjecanja i vraćale se pune hvale za ovu džamiju i njeno natjecanje. Tada sam prvi put i čuo za hafiza Aziza Alilija ili kako su ga žene iz Krajine nazivale Azizi Alili. Tako voljom, Allaha, dž.š. ja šest godina nakon njenog otvorenja izbjegoh u Zagrebu i sve do danas ostadoh vezan za ovu džamiju.

Sjećam se kao učenik Zagrebačke medrese da su se organizirala početkom školske godine i ova kur’anska natjecanja i da je nama učenicima bilo drago jer tih dana nismo trebali ići na nastavu, pa smo se i tome radovali. Nakon završenog studija u Turskoj i početka mog imamskog posla prvu dužnost od tadašnjeg glavnog imama MIZ Zagreb Aziza ef. Hasanovića u timu organizatora natjecanja dobio sam da vodim brigu o natjecateljima iz Turske i Turaka koji dolaze iz Njemačke. Bila su to lijepo iskustva i poznanstva. Te godine kada sam išao na aerodrom po goste upoznao sam i hafiza Selmana Okumuša, koji je kasnije bio predstavnik Diyaneta IZ Turske, kao član komisije na desetak natjecanja u Zagrebu. Tako godinama, stavljajući se na raspolaganje organizatoru, natjecateljima, komisiji i svom predanom radu IO MIZ Zagreb na svojoj sjednici 2007. godine, a na prijedlog glavnog imama kurra hafiza Aziza ef. Alilija, tadašnjeg člana Ocjenjivačke komisije natjecanja imenovali su me tajnikom/sekretarom natjecanja.

Početkom ove godine (2. mjesec 2024.) kada je došlo vrijem organiziranja 30. natjecanja prvo me muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović  pozvao na razgovor sa našim snimateljem dr.sc. Edibom  Ahmetaševićem i rekao kako će se ove godine snimiti dokumentarni film o 30 kuranskih natjecanja. Rekao je Edibu da mu stojim na raspolaganju kako bi se film što bolje snimio. Bilo je dana kada sam po arhivi Medžlisa Islamske zajednice Zagreb kopao danima da ništa ne nađem vezano za ovo natjecanje, a bilo je dana kada sam lahko pronalazio ono što sam tražio i još usput imao priliku vidjeti koja su se sva događanja odvijala u našem centru u ovih 37 godina. U šestom mjesecu već je hadži Khaled Yaseen slao pozivnice institucijama van Hrvatske kako bi se prijavili za ovo natjecanje, a hotelski smještaj je rezervirao nakon samog prošlogodišnjeg natjecanja u hotelu Garden Inn Hilton u Radničkoj cesti u Zagrebu.

Krajem osmog mjeseca već se odradio reklamni materijal, polahko se zaokruživao popis svih sudionika natjecanja i pristupilo se kupnji avio karata i vađenju viza za ulazak u R Hrvatsku nekim natjecateljima i gostima natjecanja. Nastupom devetog mjeseca intenzivnije se počelo s pripremama samog organiziranja natjecanja: planiranjem pribavljanja hrane i pića, pripreme kuhara u Islamskoj gimnaziji, pripreme sve one tehničke podrške od strane IO MIZ Zagreb, koji su ovaj mjesec imali vanredne sjednice odbora radi bolje organizacije natjecanja. Tu je bila i finalizacija dokumentarnog filam, pa se ustrajnije radilo i na tome.  Da bi džamija dočekale natjecatelje i goste u što ljepšem ruhu džematlije su vikend prije natjecanja organizirali akciju čišćenja džamije i njenog okoliša. Ovom čišćenju je pristupilo preko 50 džematlija i džematlijki koji su tu nedjelju (22.9.2024.) odvojili za uređenje svoje džamije, donijeli potrebni alat, usput se podružili uz akciju čišćenja i ispijanjem kahve zajedno sa svojim imamom Mersadom ef. Kreštićem i predsjednikom IO MIZ Zagreb mr.sc. Nerminom Botonjićem.

Gosti i natjecatelji su počeli dolaziti u srijedu 25.9.2024. Za prijevoz gostiju unajmili smo tri kombija, a vozili su omladinci MIZ Zagrebu na čelu sa Baraa Yassinom, koji je koordinirao sve vožnje. Prethodnih desetak godina taj posao je obavljao naš imam Halid ef. Dolić. U četvrtak, 26.9.2024. h. Adnan Omanović, dugogodišnji član IO MIZ Zagreb, koji je ujedno i osoba koja se brine o razglasu u džamiji i ove godine je bio sa nama za vrijeme kuranskog natjecanja i podešavao mikrofone i zvuk za svakog učača, voditelja, člana komisije i slično. Ovogodišnje natjecanje su organizirali mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb u suradnji Ministarstvom valufa i islamskih poslova Katar. Navečer u sklopu svečanog otvorenja natjecanja u dvorani H. Salim Šabić, koje je moderirao mr.sc. Nermin ef. Botonjić i kada su natjecanje otvorili šejh Šahin ibn Jaim u ime Katara i  akademik muftija Aziz ef. Hasanović održala se i promocija filma 30 kuranskih natjecanja u Zagrebu, autora dr.sc. Ediba Ahmetaševića.  Poslije su se natjecatelji i gosti mogli podružiti na večeri pripremljenoj u restoranu Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Za nabavku hrane se godinama brinu mutevelija Mirza Serdarević i hadžija Amir Kerić, a kuhar koji je sve to pripremao bio je Jasmin Horozović.

Dok se sve ovo odvijalo, kao i svake godine h. Alem Orlić pripremio je džamiju i hodnike kako bi se natjecanje prikazivalo u živo putem youtube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj, a isto tako kako bi džematlije i gosti mogli vidjeti natjecatelja koji nastupa putem ekrana postavljenih na mafilu i hodnicima džamije.

Na ovo natjecanje se prijavilo 70 natjecatelja iz 41 zemlje svijeta, a natjecanje se održalo u 4 kategorije:

-kategorija tilaweta (10 prijavljenih)

-kategorija 5 džuzeva (13 prijavljenih)

-kategorija 15 džuzeva (17 prijavljenih)

-kategorija hifza (30 prijavljenih)

Članovi Ocjenjivačke komisije ove godine bili su:

-kurra hafiz mr.sc. Aziz Alili, predsjednik (Hrvatska)

kurra hafiz Shaykh Yousef Alhamadi (Katar)

kurra hafiz dr. Osman Šahin (Turska)

kurra hafiz dr.Sherzad Taher (Irak)

kurra hafiz dr. Kamal Gudda (Alžir)

kurra hafiz Shaykh Ahmad Abolghasemi (Iran), nije bio član jer nije uspio dobiti vizu.

Prijavljeni natjecatelji po kategorijama i državama iz kojih dolaze su:

Katagorija 5 džuzeva
BrojIme i prezimeDržavaKatagorija 5džuzeva
1MERIEM AMINA TEBBAKHALŽIR5džuzeva
2SAAD IBROHIMPORTUGAL5džuzeva
3MUHAMMAD ABDUL QADIRENGLESKA5džuzeva
4HOUDAIFA ABDELLAH HERFOUFIFRACUSKA-MAROKO5džuzeva
5MUHAMMMED ALI KILIĆUZBEKISTAN5džuzeva
6SHUAJB SADIKIS. MAKADONIJA5džuzeva
7AHMED HODŽIĆNJEMAČKA5džuzeva
8RAZAN NADDAFSIRIJA5džuzeva
9RANIJA DEMIROVIĆHRVATSKA5džuzeva
10HAMMAD RAHMANBANGALADEŠ5džuzeva
11AHMED AVDIĆBiH5džuzeva
12MAHIR RAHMANAUSTRIJA5džuzeva
13EDIN ZUKORLIĆSRBIJA5džuzeva
Katagorija 15 džuzeva
BrojIme i prezimeDržavaKatagorija 15 džuzeva
1MUHAMMAD UMAR FADHIL AL KHAIRINDONEZIJA15 džuzeva
2MOHAMED YACNE TEBBAKHALŽIR15 džuzeva
3FADIL AHMEDPORTUGAL15 džuzeva
4MOATASSEM TANJAOUINJEMAČKA15 džuzeva
5HAMZA GHULAMPAKISTAN15 džuzeva
6ENES BASHAALBANIJA15 džuzeva
7DIJAR IBRAIMIS. MAKADONIJA15 džuzeva
8NUMAAN AHMADENGLESKA15 džuzeva
9YOUSEF AL- SULITIQATAR15 džuzeva
10NECIP ĆIFTCITURKIYE15 džuzeva
11ENIS BAŠIĆHRVATSKA15 džuzeva
12ABBAS NAZAROVHRVATSKA15 džuzeva
13BAJRAM UKSHINIKOSOVO15 džuzeva
14ABDELRAHMAN ABDEL MONEMBiH15 džuzeva
15TAHMID ZAMANIRSKA15 džuzeva
16HARIS ĆOSOVIĆSRBIJA15 džuzeva
17YOUSEF OMARITALIJA15 džuzeva
Katagorija Hifz
BrojIme i prezimeDržavaKatagorija
1MOHAMMAD TAYYAB ANSARIINDIJAHifz
2ABDULLAH ALENEZIKUWAITHifz
3MUAADH ABDULLAH  ABDO AHMEDYEMENHifz
4MALIK AMINU IBRAHIMNIGERIJAHifz
5AHMED KHOBAIB SAHIITALIJAHifz
6MOHAMED USAMAHUNIJA KOMORAHifz
7ABDULSALAM ALQATHAFILIBIJAHifz
8OUMAR FAROUKCAMEROONHifz
9MAHDI MAHDAVIIRANHifz
10ANASS KHADRAOUIBELGIJAHifz
11MOHAMED EL AMRANI LYAZIDIŠPANJOLSKAHifz
12JAMAL OMARDANSKAHifz
13HAMZAH ELHABASHYUSAHifz
14MUHAMMAD HUZAIFAH USMANMIAPORTUGALHifz
15IBRAHIM HASSAMMOZAMBIKHifz
16ZAKARIYA ANIS AWALEŠVEDSKAHifz
17AHMED DJERBIFRANCUSKAHifz
18IBRAHIM HERFOUFIMAROKOHifz
19USAMAH BARGHOUTHNJEMAČKAHifz
20MUHAMMAD AL FATEHMALEZIJAHifz
21HATTAB DEMIRS. MAKADONIJAHifz
22MUHAMMAD UMAR SAEEDENGLESKAHifz
23ZAINAB ALINIZOZEMSKAHifz
24ABDALLA MANSOUREGIPATHifz
25FARUQ UMAR DIALLOGVINEJA KONAKRYHifz
26ABDULAZIZ A SUFIQATARHifz
27IBRAHIM ONAVCITURKIYEHifz
28MISKI SALAD- MUUSENORVEŠKAHifz
29MUHAMMED-ELAMINE MWALIDIBiHHifz
30BILAL CHAMSSIMAROKOHifz
Kategorija Tilawat
BrojIme i prezimeDržavaKategorija Tilawet
1WILDAN ALWI ENDANGINDONEZIJATilawet
2ELDAR IBRAHIMAGIĆBiHTilawet
3MUHAMMAD KHALIDENGLESKATilawet
4YOUSEF JAFFAR ZADEHIRANTilawet
5MOUGHNY MOHAMED ALAIN ALSHARAFYFRANCUSKATilawet
6HASIP EMRULAIS. MAKADONIJATilawet
7ABDELRAHIM HAMEDEGIPATTilawet
8EYYUP ENSAR KILIĆTURKIYETilawet
9YUSSUF KHALAFNJEMAČKATilawet
10ARMEND BAQIRIKOSOVOTilawat

REZULTATI 30. KURANSKOG NATJECANJA U ZAGREBU (2024)

H I F Z
IME I PREZIMEUKUPNO 
   
Abdulsalam Alqathafi (Libija) 99,85 
Abdullah Alenezi (Kuvajt) 99,25 
Hamzah Elhabashy (SAD) 99,19 
15 DŽUZEVA
RBIME I PREZIMEUKUPNO 
     
Enis Bašić (Hrvatska) 98,50 
Mohamed Yacne Tebbakh (Alžir) 98,45 
Abdelrahman Abdel Monem (BiH) 97,65 
5   D Ž U Z E V A
RBIME I PREZIMEBODOVI 6UKUPNO 
Ahmed Hodžić (Njemačka) 98,00 
Shuajb Sadiki (S. Makedonija) 97,10 
Ahmed Avdić (BiH) 96,35 
T I L A W E T
RBIME I PREZIMEBODOVI 6UKUPNO 
     
1Eyyup Ensar Kilić (Turska) 98,50 
 2Wildan Alwi Endang (Indonezija) 97,45 
 3Yousef Jaffar Zadeh (Iran) 95,80 

Prva tri pobjednika u svakoj kategoriji su dobili vrijedne nagrade i diplome, a pobjednik natjecanja u hifzu je dobio i nagradu rahm. Fadil Fazlić i sliku Zagrebačke džamije našeg Eldina Omerhodžića. Također prvoplasirani stječe i uvjet pristupa natjecanju Evelu-l-evail (Prvoplasirani pobjednici) na natjecanju u Lataru, koje se održava svake tri godine. Za pripremu nagrada se pobrinuo naš blagajnik Sabit Krasnić, koji to precizno radi iz godine u godinu.

Ono što je bitno još spomenuti jeste  da su u petak navečer svi natjecatelji i gosti poslije akšam namaza imali probu za sutrašnje svečano zatvaranje natjecanja i proglašenje pobjednika kada se tradicionalno izvodi mevludski program.

U subotu (28.9.2024.), drugog dana natjecanje poslije podne namaza je proučena i hafiska dova za najmalađeg hafiza u Europi, osmogodišnjeg hafiza Enisa Bašića, rodom iz Maljevca. Njegov muhafiz je kurra hafiz Aziz ef. Alili. Hafisku dovu je moderirao Mersad  ef. Kreštić, a džematu se obratio akademik muftija Aziz ef. Hasanović i reis-ul-ulema dr.sc. Husein ef. Kavazović, koji je i uručio diplomu mladom Hafizu. Pored diplomi i nagrada koju su uručili Muftija i Reis-ul-ulema, nagrade mladom Hafizu dodijeli su i muftija ljubljanski Nevzet ef. Porić i muftija banjalučki  Ismail ef. Smajlović.

Biografija hafiza Enisa Bašića:

Hafiz Enis Bašić, sin Sanele i Denisa, rođen je 23. februara / veljače 2016. godine u Karlovcu. Odličan je učenik 3. razreda OŠ Vladimir Nazor u Topuskom.

Svoje dane života u selu Svinica Krstinjska, od ranog djetinjstva krati igrom, sportom ali i učenjem.

Počeo je čitati kada je imao četiri i pol godine, a sa pet i pol je znao 19 sura Amme džuza. Nakon što je u 6. godini savladao Kur’ansko pismo, u cijelosti memorira Amme džuz.

Uz nesebičnu požrtvovnost roditelja, posebno oca Denisa, i muhaffiza k. hfz. Aziza Alilija, dječak se, iz dana u dan, približavao svome cilju.

I konačno, nakon godinu i pol učenja i kraćeg utvrđivanja,  9. jula / srpnja ove godine, položio je hifz pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bio je to historijski trenutak, jer prema svjedočenju članova komisije, nije zapamćeno da je mlađi kandidat polagao hifz na ovim prostorima.

Sudjelovao je na natjecanjima učača Kur’ana u Mekki, Albaniji i Hrvatskoj.

Na 29. natjecanju učača Kur’ana, ovdje u Zagrebu, osvojio je 1. mjesto u kategoriji hifza 5 džuzeva.

Uz učenje Kur’ana napamet, hafiz Enis je naučio skoro 70 posto prijevoda Kur’ana na bosanski jezik. Trenutno je najmlađi hafiz Kur’ana u Evropi.

Biografiju hafiza Bašića je čitao Mersad ef. Kreštić, a ceremoniju hafiske dove su još uljepšali svojim učenjem hafiz Ahmet Sarikaya, Hafiz Ahmed Alili i hafiz Dževat Zendeli. Hafiskoj dovi je prisustvovalo negdje oko 2500 vjernika i gostiju iz Italije, Austrije, Slovenije, BiH i iz raznih džemata iz Hrvatske, koji su popratili i natjecanje, te i proglašenje pobjednika navečer poslije akšam namaza i mevludskog programa.

Kada se pred akšam namaz završilo s kuranskim natjecanjem komisija se povukla kako bi u miru mogla još jednom prijeći po rezultatima natjecanja i donijeti ispravnu odluku. Nakon donijete odluke onda su se i printale diplome pobjednicima. Program proglašenja pobjednika je vodio Mersad ef. Kreštić, a tom prigodom su se obratili: hadži Khaled Yassin, generalni tajnik kuranskih natjecanja u zagrebu, akademik muftija Aziz ef. Hasanović i reis ul-ulema dr. sc. Husein ef. Kavazović, koji su pobjednicima i uručili nagrade i diplome. Pored svih natjecatelja, članova komisije na natjecanju je bio i gost hafiz Ahmet Sarikaya iz Turske, koji je slijep i koji je bio pobjednik 20. kuranskog natjecanja, 2013. godine u kategoriji hifza. Ove godine u kategoriji 5. džuzeva, jedanaestogodišnji Ahmed Hodžić iz Njemačke, a rodom iz Cazina, koji je isto slijep je pobijedio je u svojoj kategoriji.

Ove godine Mešihat Islamske zajednicu u Hrvatskoj su predstavljali:

Rania Demirović i Razan Naddaf u kategoriji 5 džuzeva, te Abbas Nazarov i hafiz Enis Bašić u kategoriji 15 džuzeva.

Treba istaknuti da je podijeljeno preko 1200 porcija ćevapa za goste natjecanja i da su se natjecatelji, gosti, omladina i svi volonteri natjecanja hranili u restoranu Islamske gimnazije (četvrtak navečer – švedski stol, petak – ručak i večera, subota – ručak i večera). U kuhinji u restoranu Islamske gimnazije pomagale su i učenice Islamske gimnazije. Također u organizaciji su bile i  muallime IC Zagreb, kao i članice Viježa žena MIZ Zagreb. Natjecatelji koji su došli ranije ili koji su odlazili nedjelju poslije podne ili kasnije su imali prehranu u restoranu IC Zagreb.

Omladina je tijekom natjecanja imala sljedeće aktivnosti:

Ove godine su bili raspoređeni po terminima, u kojima je svatko od volontera imao svoj zadatak i svoje vrijeme. U četvrtak su pripremili sve natpise na 3 jezika (hrv, eng, arap.) i zalijepili ih na svim mjestima, npr. info pult, soba za natjecatelje. Također su bili pripremljeni dočekati i goste i uputiti ih prema dvorani, ili ako imaju kakvih pitanja uputa i sl. Imali su i fotografe koji su dokumentirali otvorenje natjecanja.

Što se tiče sobe, prostorije za natjecatelje to je bila čitaonica IC Zagreb. U njoj su imali čajeve, kave, vodu, grickalice za natjecatelje, te su im pripremili i neograničen internet na koji su se mogli spojiti tijekom natjecanja.

U petak su redarili u džamiji u gornjem i donjem dijelu. Pazili su da se stolice ne stavljaju na zelene tepihe, nego samo na crvene, pazili su na urednost džamije. Kod žena su nosili i stolice kako bi gošće imale mjesta za sjediti ako im je potrebno. Pazili su i na ravne saffove i bili su na raspolaganju ako je džematlijama nešto trebalo. Također su imali volontere na info pultu i oko džamije, te su dijelili vodu koja je bila donirana od džemata Maljevac. Pazili su da za ručak i večeru samo ulaze natjecatelji i njihove pratnje. U petak su također imali fotografe koji su dokumentirali cijelo natjecanje.

U subotu su imali iste aktivnosti kao i u petak samo na puno većoj razini zbog gostiju koji su nam dolazili već od 9 sati ujutro. U subotu su također organizirali fotografe.

Imali su konstantna 3 redara gore kod žena koji su pazili na red i mir pošto su veći dio gostiju bile majke i bake iz drugih medžlisa. Također su dijelili voće koje je bilo donacija od obitelji Zendeli, te su dio odnijeli natjecateljima i ostatak je ostao gostima i džematlijama. Na kraju dana su sve korištene stolice vratili na mjesto po učionicama.

Uz sve to, uvijek su bili na raspolaganju gostima, natjecateljima i organizaciji. Također su bili u konstantnoj komunikaciji s natjecateljima preko whats app grupe u slučaju da netko ima pitanje ili hitni problem.

U petak i subotu navečer omladina je organizirala i koncert ilahija u prostorijama OKM-a na kojima su nastupili gosti hafizi i naša Farije Gaši i Sumejja Ćorić.

Sa gostima iz nama bratskog muftijstva IZ u Turskoj, pokrajine Amasye, kojih je bilo troje: Yilmaz Ozbakir, pomoćnik muftije Amasye, Muammer Aksoy, muhafiz i muallim u Buyukaga medresi u Amasyi, škole za hifz i Necip Čiftčijem sam putovao u nedjelju 29.9.2024. u Opatiju i Rijeku, a dan poslije u Sisak  jer su imali avion tek 30.9. navečer za Istanbul. U Islamskom centru u Rijeci su nas dočekali glavni imam Hidajet ef. Hasanović i imam Dženan ef. Čaušević sa kojima smo ručali u restoranu IC Rijeka, a nakon toga smo otišli sa glavnim imamom Hidajetom ef. do Opatije, gdje smo nakon šetnje popili kahvu na obali Jadranskog mora. Sa gostima prilikom posjete u Sisak priključio nam se i Ahmet Šušoglu, predstavnik Diyaneta IZ Turske u Veleposlanstvu R Turske u Zagrebu. U Sisku su naas dočekali glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić i imam Haris ef. Opardija.

Natjecanje je završilo tu noć njihovim ispraćajem na avion za Istanbul.